Ključni koraki za uspešno pripravo in okrevanje po operaciji kolena ali kolka

DALL·E 2024-01-08 23.12.28 - An improved version of the previous image, set in a warm and inviting physiotherapy clinic. The scene features a patient undergoing rehabilitation aft

Kaj moram nujno vedeti pred operacijo?

  1. Rezervacija aparata za pasivno razgibavanje (kinetek) in elektromišičnega stimulatorja pred operacijo: Rezervacija in najem pred operacijo sta pomembna iz dveh razlogov. Prvi je, da imate napravo takoj, ko pridete domov iz bolnišnice. Uporaba kineteka je najbolj potrebna v zgodnji rehabilitaciji, torej v prvem mesecu po operaciji. Drugi razlog je, da po operaciji ne boste mogli voziti, zato bo najem naprave otežen.
  2. Pravilo ‘better in – better out’: To pravilo pomeni, da bodo vaša operacija in rehabilitacija bolj uspešni, če boste nanju dobro pripravljeni. Z fizioterapevtskega vidika to pomeni, da so močne mišice pred operacijo ključne za hitrejše pridobivanje mišične mase po njej.
  3. Izbira zdravilišča za rehabilitacijo: Po operaciji kolena, približno mesec dni po posegu, boste odšli v zdravilišče. Priporočamo Terme Laško, Terme Zreče in Terme 3000, odvisno od vaših želja in volje do sodelovanja v programu zdravilišča.
  4. Poznavanje vsaj 3 vaj, ki jih lahko izvajate takoj po operaciji: Ta nasvet je del pravila ‘better in – better out’. Na uspešnost rehabilitacije najbolj vpliva, kako hitro začnete z vajami in če jih znate pravilno izvajati. Priporočamo, da se vaje naučite in izvajate že pred operacijo.
  5. Sodelovanje s strokovnjakom za rehabilitacijo: Sodelujte s strokovnjakom, kot je fizioterapevt ali kineziolog, ki je izkušen na tem področju, tako pred kot po operaciji. Tako boste vedeli, kako se na operacijo pripraviti, kaj pričakovati po njej in kaj lahko sami storite za uspešno rehabilitacijo ter zmanjšanje morebitnih zapletov.
  6. Ozaveščenost o tveganjih operacije: Seznanite se z možnimi tveganji operacije in kakšen je postopek vaše operacije npr. Pri rekonstrukciji križne vezi obstaja več načinov kako narediti nadomestno križno vez