Kdaj ledvice ne delujejo, kot bi morale. In vse kar je pomembno vedeti, da ostanejo v dobri kondiciji.

Prepogosto se zgodi, da je naše ohranjanje dobre kondicije osredotočeno samo na mišično skeletni sistem, ne zavedamo pa se, da ohranjanje dobre kondicije pomeni tudi skrb za naše organe. Ledvice so parni organ, katerih glavni nalogi sta izločanje ter filtriranje oziroma skrb za čistost in stalnost notranjih telesnih tekočin. Ledvice povprečne zdrave osebe v enem dnevu prefiltrirajo približno 150 do 180 litrov telesnih tekočin iz krvnega obtoka in so eden izmed najpomembnejših organov v našem telesu.  Če za njih dobro skrbimo, se nam to na dolgi rok nadvse obrestuje.

 

Kaj ledvice počnejo?

Ledvice v telesu regulirajo vsebnost vode, volumen krvi in krvni pritisk v sodelovanju z drugimi organi. Med pomembnimi nalogami ledvic je tudi odnašanje celičnih odpadkov in strupov, ki se zaradi konstantnega delovanja celotnega človeškega organizma ves čas kopičijo. Skozi ta pomemben organ se na dan lahko prečisti tudi do 180 litrov krvi ter izloči približno 1,5 do 2 litra seča in z njim vrsta odpadkov in strupov. V ledvicah se med drugim vrši kontrola vsebnosti določenih elementov, kot so natrij, kalij, kalcij, fosfor in bikarbonat v krvi. Če je razmerje katerega elementa oziroma soli v krvi neugodno za delovanje našega organizma, ga ledvice izločijo in s tem preprečijo preveliko nabiranje le tega v naših tkivih. V ledvicah se predelajo proteini (meso, mleko…) v seč in sečno kislino.

Ko ledvice ne delujejo tako kot bi morale…

Ko ledvice ne delujejo zadostno, se pričnejo pojavljati simptomi. Ti simptomi so posledica nezmožnosti ledvic, da bi izločile potrebno količino proteinov in toksinov, lahko pa je prisotno vnetje. Simptome lahko zaradi narave delovanja ledvic ločimo na jutranje simptome in tiste, ki so prisotni ves čas.

Jutranji simptomi:

 • globoka utrujenost, ki jo je težko premagati,
 • spanec, ki ne prinese počitka,
 • če se poščipate po koži, se koža obarva,
 • pod očmi so prisotni obroči,
 • težko prenašanje jutranje svetlobe,
 • zatekle veke,
 • voskasta polt, lasje nimajo sijaja in oblike,
 • prisotnost intenzivne bolečine v ledvenem delu, ki tekom dneva počasi zbledi,
 • občutek pikanja in zbadanja v stopalih, ko vstanete iz postelje.

Simptomi, ki so prisotni ves čas:

 • otekle noge in stopala (tudi zjutraj),
 • pretirana občutljivost na mraz,
 • potreba po pritisku palca ali dlani v ledveni del hrbtenice z namenom, da bi pomirili ledvice,
 • izmeničen krvni pritisk (v začetku je pogosto nizek kasneje, če težava postane kronična se krvni pritisk poveča),
 • bolečina v ledvenem delu, ki je prisotna ponoči,
 • prisotni so lahko intenzivni kratki napadi bolečine v trebušnem delu ali hrbtu, ki so lahko posledica tvorjenja kristalov v urinu, ki ga izločajo ledvice. Bolečina je zelo utrujajoča,
 • moten urin z močnim vonjem po amonijaku.

 

zdrava prehrana zelenjava

Prehrana, ki vključuje veliko zelenjave in zelišč je ključna do dobrega delovanja ledvic. Photo by Ella Olsson from Pexels

Tvorba ledvični kamnov

Ledvični kamni nastanejo, ko ledvice niso zmožne odvajati odpadnih presnovkov (soli in mineralov), ki se kristalizirajo v male trde »kamne«. Kamni nastanejo v sečnici, mehurju in ledvicah. Pogosto se ledvični kamni izločijo s pomočjo urina brez simptomov, občasno pa se bolečina lahko pojavi pri prehajanju kamna iz ledvic po sečevodu do mehurja. Bolečina, ki je podobna zbadanju z nožem, se lahko občuti v spodnjem delu hrbta in pogosto bolečim sevanjem v dimlje. 

Ptoza ledvice oziroma spuščena / prosta ledvica

Ptoza oziroma spuščena ledvica je ledvica, ki se zaradi različnih razlogov nahaja nižje v zadnji trebušni votlini, kot bi se sicer anatomsko morala.

Kako lahko skrbimo za naše ledvice?

Za to, da bodo vaše ledvice v kar se da dobri formi, je potrebno za njih skrbeti na dva načina; s pravilno prehrano in z obilico fizične aktivnosti.

Predlagam, da veliko hodite ali tečete, saj s tem spodbujate delovanje obtočil. Če ste ljubitelj vadbe z lastno težo, lahko  obstoječi rutini dodate kakšno vajo, ki bo obremenila trebušne mišice. Izogibajte se predolgemu sedenju, na potovanjih (avto, letalo) pa se vsakih 45 minut vstanite in pretegnite.

Gibanje in pokončen položaj našega telesa sta za delovanje ledvic zelo pomembna, saj je njihovo dobro delovanje odvisno od tega, koliko lahko z vsakim vdihom potujejo proti medenici in izdihom proti prsnemu košu. To potovanje ledvic preprečuje pretirano sprijemanje ovojnic med ledvicami in drugimi površinami, ki, če ne drsijo zadostno in pravilno, pripelje do težav pri prehajanju tekočin. Ledvice dnevno opravijo približno 20 tisoč vertikalnih potovanj, kar pomeni da v enem dnevu opravijo 800 m poti. S tem, ko se gibamo in smo v pokončnem položaju, spodbujamo oziroma omogočamo pravilno in zadostno gibanje ledvic.

Pri prehrani se izogibajte ali zmanjšajte količino naslednjih živil:

 • proteinom živalskega izvora, še posebej ob večerih: rdeče meso, sir, mleko, hladni narezki, jogurti, pudingi, morska hrana. Dieta, ki vsebuje veliko živalskih proteinov vpliva na določene minerale v urinu, ki lahko privedejo do tvorjenja ledvičnih kamnov,
 • zmanjšajte količino soli ali še boljše, jedi lahko začinite z zelišči. Ko kupujete že pripravljena živila v trgovini ali živila nasploh, naspecifikaciji na embalaži preverite, kolikšna je količina dodane soli v jedi. Prehranska industrija dodaja več soli, kot je potrebno zaradi izboljšanja okusa, kar lahko privede do odvisnosti. Pogosto se soli nahajajo v živilih, v katerih je ne bi pričakovali. Z zmanjšanjem natrija v naši dieti lahko zmanjšamo količino izločenega kalcija v našem urinu. To pomeni, da tiste osebe, ki razvijejo ledvične kamne, ki vsebujejo veliko kalcija, lahko izboljšajo svoje stanje z zmanjšanjem uživanja soli ali slanih živil,
 • izogibajte se pitju večjih količin mineralne vode, ki vsebuje več natrija,
 • izogibajte se pretirano mastnim jedem,
 • izogibajte se prevelikemu pitju piva. V malih količinah je pivo dober diuretik, ampak večje količine obremenjujejo delovanje ledvic.

Prehranska priporočila.

Pri prehranjevanju se je dobro držati osnovne logike. Jej takrat, ko si lačen in si za prehranjevanje nameni več časa. Jej lokalno, sezonsko in zelo malo tovarniško predelane hrane. Če pa imate težave z ledvicami, pa obstaja hrana, ki spodbuja boljše delovanje ledvic. V jedilnik vključite jedi iz pora, krompirja, špinače, solate endivije, bučk, jabolk in agrumov. Ta vrsta hrane pomaga pri izločanju črevesja in pomagajo ledvicam presnavljati in izločati proteine.

Pomembno je vedeti

Prepričajte se o stranskih učinkih farmakoloških zdravil, posebej bodite pozorni na nesteroidna protibolečinska in protivnetna zdravila (ang. NSAID). Kot že samo ime pove, lajšajo bolečino in umirjajo vnetje, vendar so ta zdravila lahko agresivna do ledvic. Pogosti neželeni učinki na ledvično funkcijo, ki jih povzročajo te vrste zdravil so: zastajanje soli in vode v telesu, povišan krvni tlak, pri daljšem izpostavljanju pa lahko poslabšajo delovanje ledvic. Priporočam vam, da podrobno preberete navodila o uporabi in se poučite o morebitnih stranskih učinkih in komplikacijah.

Splošna priporočila:

 • pijte pogosto, vendar manjše količine naenkrat. Če vodo vnašamo hitreje, kot jo organizem lahko izloči, se telesne tekočine lahko zelo razredčijo, kar potencialno lahko pripelje do motenj v razmerju med elektroliti. Bodite izredno pozorni na priporočila ali mite o uživanju velike količine tekočine v stilu: »Na dan je potrebno popiti 3-4 litre vode«. Poraba vode v organizmu je odvisna od vsakega posameznika in njegovih fizioloških potreb, vlažnosti zraka, zaužite hrane (katera prav tako vsebuje vodo; spomnite se na lubenice, kumare….) itd… Oseba, ki dela fizično zahtevna dela ali se intenzivno ukvarja s športom, potrebuje več tekočine kot oseba, ki tekom dneva fizično ne obremenjuje telesa. Pomembno je, da pijete po vašem občutku žeje, pogosto, vendar male količine ter mlačno vodo. Mrzle pijače se izpraznijo iz želodca hitreje kot tekočine, ki imajo telesno temperaturo. Prisilno pitje preobremeni vaše ledvice,
 • pijte domače čaje in sokove iz agrumov.
 • če ste fizično zelo aktivni, pijte večkrat, vendar manjše količine.

 

Ali manualna fizioterapija pomaga pri težavah z ledvicami?

V nekaterih lažjih primerih vam z manualno terapijo mehkih tkiv, notranjih organov in mobilizacijo hrbtenice pomagam doseči boljše delovanje ledvic. Izboljšanje dosežem tako, da ledvicam pomagam nazaj na pravilno anatomsko mesto in vzpostavim ponovno gibanje ledvic med dihanjem. Topa bolečina v ledvenem delu je lahko posledica nepravilnega položaja ledvice ali nabrekle ledvice. Če sumite, da imate vnetje ali prepoznate znake težjih nepravilnosti v delovanju vaših ledvic, najprej kontaktirajte osebnega zdravnika oziroma pristojnega strokovnjaka. 

skrb za organe ledvice spletna stran